De drie starters binnen de wereld van Tarot

Tegenwoordig zijn er honderden (dan al niet duizenden) verschillende Tarot decks op de markt. Hierdoor zie je als beginner misschien door de bomen het bos niet meer. Er is geen regel met welk deck je MOET beginnen (al adviseer ik altijd het Rider Waite Smith), maar er zijn drie decks die het meest bekend zijn en daarom vaak gekozen worden als Tarot deck om mee te beginnen. Ik introduceer: de drie starters binnen de wereld van Tarot.

de tekst gaat verder onder de foto

HET RIDER WAITE SMITH TAROT

Het meest bekende deck is bij uitstek het Rider Waite Smith Tarot (RWS in het kort). Het heet zo, omdat de kaarten zijn getekend door Pamela Colman Smith in opdracht van Arthur Edward Waite. De uitgeverij, je raadt het misschien al, dat was Rider. Dit deck wordt eigenlijk door iedere Tarotist die zichzelf een beetje serieus neemt, bestempeld als ‘het’ Tarot deck. Over dit deck wordt ook verreweg het meest geschreven. Je vindt dit deck terug als basis in bijvoorbeeld boeken, films, series maar ook zeker online. 90% van alle moderne decks die je momenteel verkocht ziet worden, vinden hun inspiratie en symboliek in de RWS. Logisch ook, want dit deck heeft zoveel lagen. Het kan gekoppeld worden aan Kabbalah, de Chakra’s, Numerologie maar je ziet ook zeker religieuze verwijzingen. Kortom, dit is het meest gewaardeerde Tarotdeck ooit gemaakt! Persoonlijk ben ik van mening dat dit het beste deck is om mee te beginnen. Het lijkt een deck waarin je kan verdrinken, maar als je de RWS eenmaal in je systeem hebt, de kaarten voelt en kan lezen, dan volgt de rest vanzelf. Daarnaast zijn de afbeeldingen hiervan zo magisch, dat ze opgeslagen zijn in ons collectieve onderbewuste. We weten niet waarom, maar veel herkennen we zonder dat we het kennen.

de tekst gaat verder onder de foto

 

THE BOOK OF THOTH (het Aleister Crowley Tarot)

The Book of Thoth, of het Thoth Tarot, staat op een welverdiende tweede plek als je het mij vraagt. Als je een beetje met spiritualiteit en occulte zaken bezig bent, heb je de naam Aleister Crowley vast wel eens voorbij zien komen. Hij heeft een Tarot deck gemaakt dat ook een enorme geschiedenis heeft. Het stamt uit dezelfde eeuw als de RWS, maar heeft een compleet andere invalshoek op visueel gebied. Dit deck heeft het Thoth Tarot en is ook wel bekend als The Book of Thoth, naar het gelijknamige boek dat bij dit deck hoort. Aleister Crowley had Clifford Bax (Toneelschrijver en Auteur) gevraagd om een geschikte kunstenaar te vinden voor zijn Tarot project. De eerste twee kunstenaars kwamen niet opdagen, maar de derde die werd uitgenodigd was Marguerite Frieda Harris. Dit was op 9 juni 1937. Ze wilde graag “Lady Frieda Harris” genoemd worden (daarom kenen veel mensen de naam Marguerite niet en wordt er meestal gesproken over Frieda Harris). Naast dat Frieda de boeken van Aleister las, zou de studie van de antroposofie van Rudolf Steiner een belangrijk aspect zijn geweest om de Thoth Tarot te maken. Dit deck werd gemaakt in het huis van Crowley zijn vrouw, Greta Valentine te Londen. Het Thoth Tarot, is echt een deck waar je volledig verliefd op bent of er helemaal niets mee hebt.

de tekst gaat verder onder de foto

DE TAROT VAN MARSEILLE

De Tarot van Marseille is een verhaal apart. Je zou zeggen dat dit deck uit Marseille (Frankrijk) komt, maar niets is minder waar. Ook dit deck vind zijn oorsprong in Italië. De Tarot van Marseille is een van de oudste decks dat er bestaat. Dit deck ontstond omstreeks het jaar 1500 in Italië en vond haar weg naar Frankrijk. Dit deck is gebaseerd op het Italiaanse Visconti-Sforza Tarot. Hier hoor je tegenwoordig bijna niets meer over (wel is het nog steeds onder verschillende namen te koop, zoals bijvoorbeeld “Het Gouden Tarot”) maar dit toont ons wel dat de oorsprong van de Tarot van Marseille (in het kort TvM of TdM) ligt in Italië. De Zuid-Franse havenstad Marseille heeft lange tijd een goedlopende speelkaarten industrie gehad. Echter werden in Lyon en Parijs ook veel kaartendecks gedrukt. Het is daarom niet meer te achterhalen waar de oudere decks vandaan komen of waar ze gedrukt zijn. Dit is bewust gedaan, zodat in Frankrijk één Tarot(stijl) werd gedrukt. De Tarot van Marseille is tegenwoordig meer een verzamelnaam voor de tekenstijl dan voor het Tarot deck zelf. Het verwijst niet (meer) naar de stad van herkomst, maar echt naar de kenmerkende teken- en kleurstijl. Wie de TvM heeft gemaakt, daar komen we helaas nooit achter. Wel is Philipe Camoin ten tonele verschenen en hij noemt zichzelf een afstammeling van de Tarot van Marseille traditie. Hij beweert dat hij het deck heet kunnen restaureren naar aanleiding van oude documenten en door verschillende versies van de TvM naast elkaar te leggen. Daarnaast heeft hij lang gemediteerd zodat hij de TvM tot zich zag komen en haar in de oorspronkelijke occulte glorie kon herstellen.

Wist jij al van deze drie starterdecks? Welk deck gebruik jij het liefst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *