In den beginne was er het Visconti-Sforza Tarot

Wanneer we het hebben over de Visconti-Sforza Tarot, hebben we het eigenlijk over een allegaartje van 15 verschillende decks uit het midden van de 15e eeuw. Toch bestaat er een Tarot deck te koop met deze naam. Hoe zit dat precies en wat is daar de geschiedenis van? In dit artikel leer ik je alles over het Visconti-Sforza Tarot.

VISCONTI-SFORZA TAROT; DE OORSPRONG VAN DE TAROT

De Visconti-Sforza Tarot is een deck dat bestaat uit verschillende kaarten uit verschillende decks. Het zouden zo’n 15 verschillende decks zijn die ontstaan zijn in het midden van de 15e eeuw. De originele kaarten van het Visconti-Sforza Tarot bevinden zich nu in verschillende musea, bibliotheken en privécollecties over de hele wereld. De Tarot zoals wij het nu kennen, is niet hoe de Tarot destijds is ontstaan. Het is nu een spiritueel en occult instrument om dieper in onszelf te kijken, maar vroeger was het een kaartspel zoals ieder ander. Helaas is er geen compleet deck bewaard gebleven uit die tijd. Vandaar dat het bekende Visconti-Sforza nu bestaat uit verschillende decks die samengevoegd zijn tot een geheel. Wel zijn het de oudste Tarotkaarten die bewaard zijn gebleven. De naam van dit deck, die vind zijn oorsprong bij de Hertog van Milaan uit die tijd: Filippo Maria Visconti en zijn opvolger (en schoonzoon) Francesco Sforza.

lees verder onder de foto

DE TAROT ALS KAARTSPEL

In de 15e eeuw werd de Tarot gemaakt in Italië als kaartspel voor de aristocratie (een groep rijke, vooraanstaande families). Het was een manier om te laten zien hoe rijk je was. De drukkunst bestond toen nog niet en als je een Tarot deck had laten maken, was dat een manier om kunst bij je te dragen. De Tarot kaarten werden handmatig beschilderd door echte kunstenaars en kosten daarom een flinke duit. Een dergelijk kaartspel werd gebruikt om het Tarocchi(ni) spel te spelen. De leden van deze welvarende families werden geschilderd op de kaarten en zo kregen de families hun eigen Tarot deck. Het waren dus eigenlijk enkel Hofkaarten, als je ze in moderner perspectief plaatst. Dat klinkt natuurlijk heel tof, maar je kon nooit met iemand anders dan je eigen familie spelen. Want familie A had 6 neven en familie B had er maar 3. Daarom hadden de kaarten ook niet dezelfde aantallen, nummering en betekenissen. Vandaar denk ik ook dat we de Hofkaarten vaak moeilijker kunnen begrijpen. Er gaan verhalen dat er voor deze verzameling kaarten nog andere decks zijn geweest zoals het Brera-Brambrilla en het Cary-Yale-Tarocchi, maar daarover is weinig feitelijks te vinden. En als deze decks er al waren, zitten ze waarschijnlijk tussen de 15 decks die samen het Visconti-Sforza Tarot vormen.

lees verder onder de foto

DE GROTE ARCANA BESTOND NIET

De Grote Arcana zoals wij die kennen, bestond destijds nog niet. Wel spraken ze over trionfi (trumph, troef kaarten). Echter waren dit maar 16 kaarten volgens oude geschriften uit de tweede helft van de 15e eeuw. Deze geschriften zouden ook nog eens onbetrouwbaar zijn, dus er is weinig touw aan vast te knopen hoe het nou echt zat. Pas later, doen dit deck compleet werd gemaakt, kwamen ze tot een tarotdeck van 78 kaarten zodat er één richtlijn ontstond voor de Tarot (spellen). Je kan bij deze kaarten ook zien dat ze door verschillende kunstenaars zijn ontworpen, dus het is zeker dat de Visconti-Sforza geen compleet deck was van 78 kaarten. Daar is geen twijfel over mogelijk. In de 14e eeuw ontstond het idee dat kaarten kwaad zouden kunnen veroorzaken (dit werd zelfs in kerkelijke preken letterlijk benoemd), werd het gebruik van dergelijke spellen verboden. Pas toen de drukpers in de 15e eeuw ontstond, werden er weer volop kaarten gedrukt (Tarot en andere speelkaarten). Tarotspellen uit deze tijd doken vooral op in Franse steden. De meest bekende uit die tijd is de Tarot van Marseille.

Zo zie je maar, de Tarot heeft ondanks dat we veel missen, een hele rijke geschiedenis. Het Visconti-Sforza Tarot is een deck dat leuk is om in je verzameling te hebben, maar er echt mee werken, mij niet gezien hoor! Ook qua formaat zijn de meeste sets ontzettend onhandig.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *