Soulfood | De lekkerste vegan pokébowl (Poké Poké inspired)

Soulfood | De lekkerste vegan pokébowl (Poké Poké inspired)

Ik ben nog maar net terug van vakantie en probeer het vakantiegevoel nog even vast te houden. Op Gran Canaria at ik twee keer een hele lekkere (zelf samengestelde) vegan pokébowl. Nu ik thuis ben, wil ik die natuurlijk vaker eten. Op dag 2 na thuiskomst, heb ik deze vegan pokebowl meteen gemaakt natuurlijk. En omdat iedereen op Instagram zo enthousiast reageerde, hierbij het recept!

Dit heb je nodig voor een vegan pokébowl voor 4 personen:

– Een pan met dikke bodem
– Steelpannetje
– Houten spatel (geen ijzer!!)
– 500 gram sushi rijst
– Een schone theedoek
– 750 ml water
– 6 el rijstazijn (ik gebruik die van Albert Heijn)
– 2 tl zout
– 4 tl kristalsuiker

Voor de toppings:

– 2 blikken fairtrade mango partjes op lichte siroop (ik gebruik die van Fairtrade)
– 200 gram edamamebonen
– 2 avocado’s
– 2 bakjes kipstuckjes van de Vegetarische Slager
– Roze gember naar smaak (ik gebruik die van Saitaku)
– Zwarte sesamzaadjes
– Gebakken uitjes

Optioneel: Biologische Komkommer & Sweet chili saus (Go Tan)

Lees verder onder de foto

Dit moet je doen:

Was de sushirijst. Dit kost best wat tijd want je wilt dat de rijst helemaal schoon is. Doe de rijst in een vergiet en houdt onder stromend water. Blijf de rijst bewegen, zodat echt alles schoon wordt gespoeld. Je bent pas klaar als het water kristalhelder door de rijst sijpelt. Is de sushirijst helemaal schoon? Dan zet je het opzij en laat je het nog 10 minuten uitlekken. In de tussentijd maak je de rijstazijn klaar. Zet de rijstazijn op het vuur, voeg het zout en de kristalsuiker toe. Verwarm dit totdat de suiker en het zout zijn gesmolten. Let op: Niet laten koken. Zet het vuur uit en haal het steelpannetje van het fornuis. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Voeg de rijst en het water toe aan de pan met dikke bodem. Breng dit aan de kook op middelhoog vuur met de deksel gesloten. Zodra de rijst kookt, laat je het 2 minuten koken. Daarna zet je het vuur laag en laat je het nog 10 minuten koken. Vervolgens zet je het vuur uit, vouw je de theedoek om het deksel van de pan en laat je de rijst met de deksel op de pan (met de theedoek tussen het deksel en de pan zodat de condens in de theedoek trekt) nog 15 minuten staan. Na deze 15 minuten haal je het deksel van de pan en laat je de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. In de tussentijd bak je de kipstuckjes van de Vegetarische Slager naar smaak. Ik kruid ze altijd met Mojo Rojo kruiden van Gran Canaria, maar ik kan me voorstellen dat je die niet in huis hebt. Voorheen gebruikte ik altijd ‘normale kipkruiden’.

Het kost best wel wat tijd, dus neem ook de tijd. Zorg ervoor dat de rijstazijn en de sushi rijst echt zijn afgekoeld tot kamer temperatuur. Daarna sprenkel je de rijstazijn over/door de rijst en schep tijdens dit proces met de houten spatel de rijst goed om, zodat de azijn goed door de rijst wordt verdeeld. Klaar is je sushirijst! Zet het in de koelkast om af te koel en te bewaren.

Tijd voor de toppings op jouw vegan pokébowl!

Eigenlijk is dit heel simpel. Gebruik zoveel je wilt! Ik gebruik per persoon een halve avocado, 3 mango partjes, ongeveer 2 el roze gember, een half bakje kipstuckjes, 50 gram edamamebonen, gebakken uitjes en sesamzaadjes naar smaak. Optioneel kun je nog komkommer in kleine blokjes toevoegen en sweet chili saus. Die laatste twee, had ik wel gekocht maar was ik vergeten toe te voegen. Eigenlijk maakt dit niet zoveel uit, grote honger? Gebruik meer. Kleine trek? Gebruik minder.

Van de sushirijst zul je waarschijnlijk overhouden. Ik kook altijd gewoon 500 gram en gebruik wat ik nodig heb. Wat ik over houdt, bewaar ik in de koelkast. Voor sushi of een volgende vegan pokébowl!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *