Morgan Greer Tarot – Mijn favoriete kaarten

Het Morgan Greer Tarot is sinds de late jaren 70 een populair Tarot deck. Dit komt voornamelijk door de manier van tekenen en het kleurgebruik. Zelf heb ik sinds kort eindelijk een eerste editie uit 1979 in mijn bezit en ik ben eens goed naar de kaarten gaan kijken. Er zijn een aantal kaarten die er voor mij uit sprongen. En deze laat ik je graag zien met een uitgebreide beschrijving.

Het Morgan Greer Tarot deck is afkomstig uit 1979 en was een van de eerste decks die de Rider Waite Smith vertaalde naar een moderne beeldtaal. Dit deck is gebaseerd op de onderzoeken van Arthur Edward Waite en Paul Foster Case (occultist, vrijmetselaar en auteur). Deze kaarten zijn een moderne vertaling uit hun tijd en tonen in mijn ogen exact de juiste symboliek die we nodig hebben om de kaarten te kunnen lezen. Kennis van occulte symboliek is wel vereist om het in dit deck te kunnen zien, maar als je de symboliek van de RWS kent, dan is dit deck een lust voor het oog (en het brein!). Ik toon je een aantal kaarten die er voor mij uitsprongen omdat ze qua symboliek zo goed laten zien waar de kaart over dient te gaan.

lees verder onder de foto

V – The Hierophant

De Hierofant wordt ook wel de Hogepriester of de Paus genoemd in de Tarot. In mijn Tarot jaaropleiding The Ancient Wisdom is er een module gericht op Tarot & Religie en de Hierofant is een van de mooiste voorbeelden uit die les. De Hierofant wordt namelijk gekoppeld aan de heilige Sint Petrus. En het verhaal daarover zal ik in het kort met je delen.

“Ik zeg je dat jij Petrus bent. En op deze rots zal ik mijn gemeente bouwen. De machten van het dodenrijk zullen de gemeente niet kunnen tegenhouden. Ik zal jullie de sleutels geven van het Koninkrijk van God. Jullie kunnen op de aarde alles binden, wat al gebonden is in de hemel. En jullie kunnen op de aarde alles vrijlaten, wat al is vrijgelaten in de hemel”. – Deze woorden sprak Jezus tijdens het laatste avondmaal. Petrus werd hiermee de eerste paus. De eerste paus der pausen. Petrus betekent ‘steen’ of ‘rots. Wist je dat Petrus bij zijn geboorte helemaal geen Petrus heette? Zijn naam was Simon (vandaar ook wel eens de naam Simon Petrus). Maar Jezus veranderde zijn naam in Petrus zodat hij de rots in de branding kon zijn voor de katholieke kerk. Wat je op deze kaart heel goed ziet, zijn de twee sleutels onderop de kaart. Petrus werd na zijn dood de hemelbewaarder. Hij wordt daarom vaak afgebeeld met twee sleutels: eentje voor de hemel en eentje voor de aarde. Deze symboliek is hier heel mooi terug te zien.

de tekst gaat verder onder de foto

Pentakels 8 en Pentakels 9 in de Morgan Greer Tarot

De kaarten hierboven zien er best anders uit dan wat we gewend zijn van de Rider Waite Smith. Maar in het Morgan Greer Tarot deck wordt de symbolische betekenis nog duidelijker uitgebeeld. Waar we bij de 8 van Pentakels van de RWS iemand zien die in afzondering zit te werken en zich verveeld, geeft deze kaart in de Morgan Greer Tarot een veel duidelijkere vibe betreffende hard werken, doorzetten en ergens de beste in worden. Waar bij de RWS de focus wordt gelegd op routine (de pentakels boven elkaar) wordt er op de kaart meer de focus gelegd op trots en financiële stabiliteit. Pentakels 9 is ook zo’n groot verschil met de RWS. Wel zien we hierin alle symboliek terug die belangrijk is (de pentakels, de vogel, de druiven, de overvloed en de rijkdom) maar ook hierin zien we een andere energie. Waar we op de Rider Waite Smith iemand in een veld zien staan die zich omringt met succes, zien we op de Morgan Greer Tarot iemand die vooral voor zichzelf kiest en alles dichtbij zichzelf houdt. Terecht in mijn ogen, want deze kaart toont succes door hard werken en jezelf meer gunnen dan je normaal zou zoen. Het enige dat ontbreekt hierop is de slak die we in de RWS wel terugzien: het heeft lang geduurd om hier te komen.

lees verder onder de foto

XIII de Dood

Deze kaart vind ik waanzinnig omdat hij zo simpel is maar tegelijkertijd superveel symboliek bevat! Zo zien we de witte roos (die op de RWS op de vlag staat die de Dood draagt), de rivier (waarop het zielenschip de zielen naar de overkant brengt) en natuurlijk de zeis. Dit is in mijn ogen exact de symboliek die deze kaart dient te omvatten. De Dood staat voor een transformatie en daarmee een overgang naar een nieuwe versie van jezelf. Er moet iets sterven zodat er iets nieuws kan ontstaan en dat is precies wat deze kaart laat zien in al zijn simpelheid. Gewoon straight to the point, geen poespas of wat dan ook. Precies zoals de dood is; geen van ons ontkomt eraan.

de tekst gaat verder onder de foto

Nog vier kaarten die wat aandacht verdienen

Waar het Morgan Greer Tarot deck goed in is, is symboliek groot en bombastisch uitmeten. Hiermee worden de kaarten simpel qua vormgeving, maar het toont daarmee exact wat belangrijk is. Zo zien we op het Aas van Pentakels in het groot de Poort, de Roos en de Lelie. De symboliek die enorm bijdraagt aan het verhaal van de kaart. Ook zien we een weg die in andere decks minder prominent aanwezig is. Vier van Staven toont ons een kasteel zonder mensen. Kastelen zijn verbonden met doelen. Een kasteel toont ons dat er gewerkt wordt aan een sterke basis. Staan ook symbool voor de wens van beschutting en het vervullen van verlangens. Op het perfecte moment op de perfecte plek zijn, dat is wat deze kaart duidelijk laat zien. Zes van Bekers toont ons dat de mensen op de kaart toch echt kinderen zijn. Waarbij dat bij de RWS nog wel eens een discussie is onder tarotisten. En als laatste het Aas van Bekers. De Lotus, door de modder prachtig worden. Het Aas van Bekers in deze Morgan Greer Tarot toont ons dat we op zoek zijn naar vervulling en dat door alle ellende die we meegemaakt hebben, dat nog steeds mogelijk is.

Ik ben benieuwd wat je van dit deck vindt! Voel je je er tot aangetrokken? Laat het vooral weten in een reactie hieronder. Als je ‘m zelf ook graag wilt gebruiken: je bestelt ‘m momenteel met korting bij Amazon: Bestel ‘m hier! (affiliatie)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *