Anno 2024 zijn er een heleboel verschillende Tarot decks verkrijgbaar. De een nog prachtiger dan de ander. Toch val ik altijd terug op (een versie van) de Rider Waite Smith Tarot, terwijl veel mensen er niets mee hebben. De tekeningen zijn oud, de kleuren niet bijster bijzonder maar toch is de Rider Waite Smith Tarot voor mij het beste deck dat er op de markt is. Ik ga je vertellen waarom.
De Geschiedenis van de Tarot
Als je naar de geschiedenis van de Tarot kijkt, zul je ontdekken dat er veel verschillende verhalen de ronde doen. Maar wat zeker is, is dat de Tarot is ontstaan vanuit speelkaarten. Daarom wordt op een Tarot Deck ook vaak ‘spel’ of ‘kaartspel’ gezet. De Tarot is dus ontstaan vanuit het kaartenspel dat we kennen om kaartspelletjes zoals pesten, pokeren en black jack mee te spelen. Het kaartendeck dat bestaat uit ruiten, harten, schoppen, klaveren, koningen, koninginnen en boeren. Deze speelkaarten worden in de literatuur voor het eerst genoemd in het laatste deel van de veertiende eeuw. In 1378 wordt het gebruik van deze kaarten door de stadsraad van Regensburg verboden. Het eerste dat we dus terugvinden, betreft een verbod op het gebruik van speelkaarten. In 1379 wordt ook het gebruik door ‘onbelangrijke mensen’ (in verschillende literaire stukken wordt naar ze verwezen als het ‘gepeupel’), op werkdagen in Parijs verboden. Fast forward komen we erachter dat in 1909 het Rider Waite Smith deck op de markt kwam. Dit deck is bedacht door Arthur Edward Waite (A.E. Waite) en geschilderd door Pamela Colman Smith. Echter missen we nu nog een naam: “Rider”. Deze naam heeft tot zover niets met de Tarot te maken, maar des te meer met het uitgeven ervan. Toen het deck zoals wij het nu kennen, de RWS, gemaakt was, wilde geen enkele uitgever zijn vingers branden aan het uitbrengen van het occulte kaartspel dat afkomstig was van leden van de Golden Dawn. Totdat de uitgeverij William Rider & Son of London het toch een kans wilde geven. Daarom heet deze kaartenset dus het Rider Waite Smith Tarot. Vaak wordt het ook de Rider Waite genoemd, maar daarmee doen we de kunstenares Pamela Colman Smith echt tekort. Het RWS is dus een van de eerste kaartendecks die op de markt kwam.
De symboliek in de Tarot
Naast alle prachtige decks die tegenwoordig gemaakt en te koop zijn, bevat de RWS de meeste symboliek. Dit zorgt er dus voor dat er op de kaarten veel meer te zien is en je de kaarten door middel van je intuïtie of je innerlijke weten, op verschillende lagen kunt lezen. Heb je een pip-deck (daarover in een ander artikel meer), dan zul je de kaarten vooral cognitief, vanuit kennis, moeten duiden. Hiermee mis je in mijn ogen een heleboel informatie die verscholen ligt in de kaarten. Zo kunnen de kaarten gekoppeld worden aan Numerologie, Astrologie, de Chakra’s en nog veel meer (mocht je al ervaren kaartlezer zijn en deze diepere lagen willen ontdekken, kijk dan eens bij mijn jaaropleiding The Ancient Wisdom). Als je kaarten cognitief leest, mis je dus ontzettend veel informatie die een heleboel waarde kunnen bieden in een Tarot reading. Daarnaast zitten de symbolen op de kaarten in ons collectieve onderbewuste en door de symbolen niet te zien, kun je daar dus ook geen associatie mee maken in het lezen van de kaarten. Eeuwig zonde!
De beschikbare informatie
Naast mijn Tarot Starterscursus Make it yours, gebruik ik ook in de jaaropleiding de Waite Smith Tarot. Je zal zien dat wanneer je een cursus bij mij volgt, je daarmee de meeste informatie krijgt. Naast mijn eigen aanbod is er natuurlijk veel meer informatie te vinden. Bijna alle professioneel Tarotisten gebruiken de RWS in hun opleidingen, maar ook de meeste Tarotboeken, podcasts, en video’s richten zich tot dit waardevolle deck. Als je Tarotkaarten googled, kom je in 99,9% van de keren ook terecht op een website die dit deck gebruikt om uitleg te geven (vaak met afbeelding). Inmiddels zijn er ook verschillende variaties op dit deck te koop, denk bijvoorbeeld aan Weiser Tarot, De Radiant Wise Spirit Tarot en zo zijn er nog meer decks die heel dicht bij het Waite Smith deck in de buurt komen. Als je de Tarot zelfstandig wilt bestuderen, kun je over de RWS de meeste boeken vinden. Ondanks de leeftijd, is dit deck nog helemaal van deze tijd!
2 reacties
Helemaal eens! Ik val zelf ook steeds terug op de RWS. Waar ik hem in het begin niet heel mooi en zelfs ‘hard’ vond, ben ik er steeds meer van gaan houden en is dit het deck waar ik veruit het meest mee werk. In de meeste andere decks mis ik die symboliek. Werkelijk álles op de kaarten is er met een reden opgezet en als je begint met lezen kun je je niet eens voorstellen hoeveel kennis en lagen er in die kaarten zit: mindblowing, vind ik! Wat een gave om al die symboliek op 1 kaart te kunnen samenbrengen in een afbeelding die daarnaast okk nog eens een samenhangend geheel vormt met de andere kaarten in de set. Het is voor mij allang niet meer ‘zomaar’ kaartjes trekken voor een boodschap, er worden delen in mij aangesproken waarvan ik geen idee had. Echt waanzinnig hoe dat door The Ancient Wisdom steeds meer wordt aangewakkerd. Nieuwsgierig naar nog veel meer!!
Andere favoriete decks: Sufi en Heaven and Earth.
Leuk dat je weer blogt Sytse! 🥰
Heaven & Earth is ook een van mijn favorieten! Die komt zo dichtbij de RWS maar dan in een andere stijl. De Sufi Tarot vind ik ook prachtig! Sowieso vind ik de Islamitische/Oosterse energie van dat denk waanzinnig!