Religie, vals licht of een weg naar verlichting?

Ik zie al een tijdje dat (voormalig) spiritualisten een switch maken naar een religie. Zodra ze dit doen, zweren ze alles af waar ze voorheen volledig in geloofden, waar ze naar leefden en zelfs hun geld mee verdienden. Daarnaast wijzen ze anderen af die wel met spirituele zaken bezig zijn. Hoe zit dit precies en waar komt dat vandaan?

Er is meer dan een weg

Er leiden meerdere wegen naar Rome. Volgens mij zijn we allemaal op zoek naar een stukje verlichting en een stukje ruimte voor ons zijn. Wanneer iets niet meer brengt waar we op hadden gehoopt, zoeken we een andere weg om te komen waar we willen zijn. Als spiritisme niet meer werkt, geen voldoening meer geeft, dan wordt er geswitcht naar bijvoorbeeld een religie. Want hoe fijn is het dat alles in een vast jasje is gegoten, je zelf niet meer hoeft na te denken en alleen maar het woord van God hoeft te volgen? That’s where you are wrong. Want God motiveert je juist om je eigen weg te gaan ontdekken. Wat werkt voor jou? Hoe kun je het goddelijke (in de wereld en in jezelf) eren? Er zijn meerdere wegen die leiden naar dat stukje dat we zoeken. Dat het ene niet meer voor je werkt, betekent niet dat je het los moet laten en moet vervangen, het betekent dat je dieper moet gaan, meer moet zoeken. Die heelheid moet vinden in wat al zo lang met je resoneert. We komen allemaal voort uit dezelfde bron en als je dat God noemt, komen we allemaal voort uit God. We bezitten dus allemaal een stukje goddelijkheid waarmee we mogen verbinden. Sommigen noemden dit een zuiver kanaal, de ander intuïtie, je hogere zelf, innerlijke wijsheid, de heilige geest of wat voor naam je er ook aan wilt geven. Wanneer het niet resoneert met je eigen overtuigingen, betekent dat niet dat het niet zuiver is. Dat het niet vanuit het licht komt. We bezitten immers allemaal een stukje goddelijkheid.

Vals licht

Religieuze mensen doen spiritisme en alles wat buiten hun religie valt af als vals licht terwijl dat niet zo is. Of eigenlijk, niet voor anderen. Als iemand na jaren lang kaartleggen, spirituele practices ineens overstapt op een religie, dan zaten ze zelf in een vals licht. Wat ze deden was niet zuiver en kwam vanuit het ego, niet vanuit het hart. Daarmee zeg ik niet dat wat ze deden niet goed was, maar daarmee zeg ik dat het ego of misschien zelfs een stukje duisternis vermengt raakte met hun intenties en beweegredenen. En natuurlijk, het is lastig om zuiver te blijven en vanuit het hart te blijven leven. Dat is voor iedereen iedere dag een uitdaging. Of je een religie aanhangt, meer spiritueel bent of (onbewust) veel ruimte geeft aan het ego. Hun practice was simpelweg niet meer zuiver. En omdat ze dat inzien, volgen ze een andere weg als een nieuw begin. Het nieuwe licht dat wel zuiver voelt. En dat is natuurijk prachtig want het is een reset die ervoor zorgt dat ze weer vanuit het hart gaan leven. Wat ik vaak zie gebeuren is dat ze alleen stukjes uit hun bijbel overnemen omdat dat is wat ze handigt. In de Bijbel staat veel over waarzeggerij, maar veel stamt uit het Oude Testament. In Leviticus 19 vers 26 staat letterlijk “Gij zult niet aan waarzeggerij doen”. Maar laten we niet vergeten dat dit oude wetten zijn. Wetten waar wij van zijn vrijgemaakt. Want als we de regels van het oude testament moeten volgen, dan waren we in deze tijd allemaal verdoemd geweest. Daarnaast zou Astrologie duivels zijn volgens de Bijbel. Maar ook dat is geschreven in een andere tijd. In die tijd werden hemellichamen (sterren en planeten) vaak gezien als afgoden. Astrologie was met de gedachtes van toen dus afgoderij. Met de kennis van nu, is dat al lang niet meer zo. We zien ze niet als afgoden, we zien ze meer als wetenschap dat richting kan geven en ons inzichten geeft.

Volg je innerlijke stem

We hebben allemaal een innerlijke stem die ons roept. Deze innerlijke stem, je intuïtie, de heilige geest, het geweten, noem het zoals je wilt, weet heel goed het verschil tussen goed en kwaad. We voelen het in ons zelf duidelijk als iets geen zuivere koffie is. Daarnaast is er natuurlijk de eeuwenoude vraag: Wat is God? Is het de vader van Jezus? Is Boeddha een God? Zijn we zelf goden omdat we het goddelijke in ons dragen? Voor mij is God de bron van alles. Ik noem het dan ook vaak het Universum want dat voelt voor mij als het alles omvattende. Het gene waar we allemaal onderdeel van zijn en waar we uit voortkomen. Maar ook, daar waar een gedeelte van ons nog is en waar we na dit leven naar terugkeren. Alles is energie, onze ziel ook. En energie gaat nooit verloren. Wanneer je mediteert, kom je dichterbij het goddelijke stuk van jezelf. Bij de stilte en de leegte. Bij het oordeelloos zijn. En is dat niet waar we juist allemaal naar opzoek zijn; een stukje verlichting in het leven? Welke weg voor jou ook werkt, volg die weg. Volg de weg die je roept. Maar onthoudt dat God (welke God dan ook) altijd zegt: Oordeel niet daar gij niet geoordeeld wordt.

Breng het gesprek op gang! Vertel me onder dit artikel wat jij ervan vindt, hoe jij erover denkt en wat voor jou werkt. Wie weet mogen we elkaar nog inspireren!

2 reacties

  1. Goed stuk! Zelf ben ik lang zoekende geweest in welke weg bij mij past. Ik heb het christendom overwogen, wicca, traditionele hekserij en het boeddhisme. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat spiritualiteit geen naam hoeft te hebben en dat ik het beste gedij wanneer ik uit verschillende tradities wijsheden en gebruiken meeneem die ik bij mij vind passen. Ik bid en mediteer graag, maar leg bijvoorbeeld ook nog steeds graag kaarten. Ik geloof niet in “de” waarheid, “de” juiste religie, want zoals je zegt, meerdere wegen leiden naar Rome. Welke God(en) je ook aanbidt, ze zijn (of komen voort uit) dezelfde bron van eenheid en liefde.

  2. Mooi stuk over je visie Sytse. Ik ben zelf Christen maar volg daarin de Christelijke mystiek. Voor mij is er een verschil tussen geloof en religie. Geloof is persoonlijk en kan binnen een groep gelijkgestemden onderling verschillen. Geloof is ook dynamisch, ik geloof anders dan 20 jaar geleden. Religie is voor mij het bouwwerk om een grondlegger van een bepaald geloof, zoals een kerk of tempel. Maar ook regels en afspraken. Het helpt om een geloof te beschermen tegen de tand des tijds en alles wat erbij komt. Maar vaak neemt het “bouwwerk” steeds meer ruimte in. Komen er steeds meer regels en doctrines. Daar gaat het in mijn beleving vaak fout. Het is mooi als we als mens kunnen groeien en ontwikkelen zonder dat je daarbij de weg die je achter je laat te veroordelen. Dat zeg jij volgens mij ook in jouw stuk. En zoals Ghandi het zegt: ” Wees zelf wat je graag in de wereld wilt zien”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *