Kosmisch Verbinder

Alles over Chakra’s – Basiskennis

De informatie over chakra’s maakt steeds meer zijn intrede in de Westerse wereld. Maar wat zijn chakra’s precies? Hoeveel heb je er? En vooral, wat doen ze? Ik help je graag leren begrijpen hoe het precies allemaal zit. In dit artikel stip ik de basiskennis aan. Zie het als een eerste stapje in de wereld van de chakra’s.

Wat zijn Chakra’s?

Het woord chakra vindt zijn oorsprong in het Sanskriet. De letterlijke vertaling is ‘wiel’. Een chakra is een energiepunt in je lichaam dat er voor zocht dat de energie door je lichaam gaat stromen. Zie het als energiepunten die in beweging zijn waardoor de energie blijft stromen. Soms wordt het omschreven als een bol, een tunnel, maar als we bij het Sanskriet blijven, dan is het letterlijk een wiel van energie dat draait. Er zijn een heleboel chakra’s. Zo zitten ze in je romp, je hoofd, maar ook in je handen, boven je hoofd of bijvoorbeeld bij je heiligbeen. Wanneer we in de Westerse wereld spreken over chakra’s gaat het meestal over de eerste zeven chakra’s. Deze zijn het meest bekend en ik geloof dat deze zeven ook het meest krachtig zijn. Ze kunnen je helpen, maar ze kunnen ook veel ellende veroorzaken als ze niet in balans zijn of wanneer oude energie er in opgeslagen zit.

De meeste bekende Chakra’s

Wanneer we het over de zeven meest bekende energiewielen hebben, hebben we het over (van beneden naar boven): 1. Wortel Chakra. 2. Sacraal Chakra. 3. Zonnevlecht Chakra. 4. Hart Chakra. 5. Keel Chakra. 6. Voorhoofd Chakra en 7. Kruin Chakra. Deze Chakra’s zijn ook de chakra’s die je het meeste ziet in bijvoorbeeld sieraden, op afbeeldingen, stenen maar ook in de yoga filosofie wordt hier wel eens naar verwezen. En om het allemaal een beetje ingewikkelder te maken, wordt er meestal in het Sanskriet naar verwezen. Daarom hier ook de namen in het Sanskriet (van beneden naar boven): 1. Muladhara 2. Swadhisthana 3. Manipura 4. Anahata 5. Vishudda 6. Ajna 7. Sahasrara. Moeilijk hè? Geen stress. Naarmate je er meer over leest of er bewust mee aan de slag gaat, leer je de namen vanzelf. En zo niet, dan is dat ook helemaal oké.

Deze energiepunten staan letterlijk voor een bepaalde energie en hoe je je voelt

Het Wortel Chakra (Muladhara) bevindt zich in ons bekkengebied. Hij zit tussen ons geslachtsdeel en anus. Hij staat ook letterijk voor wat de vertaling doet vermoeden: Je wortels. Het Muladhara zorgt ervoor dat je je geaard voelt. Denk bijvoorbeeld aan een boom: De wortels gaan diep en ver. Dat zorgt ervoor dat de boom stevig staat en bijna niet van zijn stuk te brengen is.

Het Sacraal Chakra (Swadhisthana) bevindt zich net onder onze navel. Bij het heiligbeen. Dit chakra staat voor het uiten van onze emoties, beweging, het aangaan van relaties maar ook voor seksualiteit en creativiteit.

Het Zonnevlecht Chakra (Manipura) bevindt zich net boven de navel. Dit chakra staat voor wilskracht en de energie om te bereiken wat je wilt. Ik omschrijf het Manipura altijd als het vlammetje dat ergens van aan gaat. Maar deze staat ook voor zelfvertrouwen, zelfwaardering en spontaniteit.

Het Hart Chakra (Anahata) bevindt zich in het hartgebied. En zoals het hart, staat dit chakra voor liefde, hoop, vriendelijkheid en affectie. Het beminnen (bemind worden en zelf beminnen) staan centraal bij dit chakra.

Het Keel Chakra (Vishudda) bevindt zich in je keel en staat voor communicatie. Je uit durven spreken en je emoties uiten. Wanneer je dit niet doet, blijft er energie opgeslagen waardoor de energie op een gegeven moment niet meer kan stromen. Het is dus belangrijk dat je jezelf uit, zeker als je dit moeilijk vindt. Wanneer je jezelf laat horen (letterlijk) vindt er reiniging in je energiebanen plaats.

Het Voorhoofd Chakra (Ajna) wordt ook wel Derde Oog Chakra genoemd. Deze bevindt zich boven je ogen en tussen je wenkbrauwen. Het staat voor inzicht, visualisatie en het geweten. Het alziende oog dat je helpt om inzichten te krijgen op aards en spiritueel gebied. Hij symboliseert het zesde zintuig. Het zien zonder letterlijk te zien. Het diep van binnen weten.

Het Kruin Chakra (Sahasrara) bevindt zich boven de kruin en zit dus net boven je lichaam. Hij zorgt ervoor dat je energie goed door je lichaam stroomt en staat voor wijsheid, bewustzijn en het één zijn met de wereld. Sahasrara zorgt voor eenheid.

Een volgende keer zal ik het hebben over de kleuren van de chakra’s en over de edelstenen die hierbij horen. Edelstenen kunnen je namelijk heel goed helpen om chakra’s in balans te brengen en houden.

Delen:

meer zoals dit:

Download nu mijn geniale e-book

En leer al mijn geheimen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum efficitur quam vel scelerisque consectetur.